Piano – Lucas Heytens

Saxofoons – Jeroen Vanbever

DUO VANBEVER-HEYTENS

 

De tenorsaxofoon is het archetype-instrument van de jazz, maar in het klassieke muzieklandschap wordt de tenor nog miskend en daar willen Jeroen Vanbever & Lucas Heytens met dit project verandering in brengen.

Geen enkele andere saxofoon is zo veelzijdig als de tenorsaxofoon, hij klinkt eerst wollig en zoet, en dan plotseling weer funky en sherp. Het repertoire dat we zullen brengen bevat een sterke link met jazzgrootheden zoals Shirley Horn, Chet Baker, Coltrane en Stan Getz en bewandelt de dunne lijn tussen klassiek, jazz en populaire muziek. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk “May This Bliss Never End” van de Nederlandse Avant-Popcomponist JacobTV, waarin tenorsaxofoon en piano aangevuld worden met tape waarop Chet Bakers laatste interview verknipt werd.

Laat je beroeren door de klanken van dit dynamische duo, tenorsaxofoon & piano.

 

NÚNA ENSEMBLE

 

Het Núna Ensemble is een nieuwe, Belgische kamermuziekgroep bestaande uit saxofoon en strijkkwartet. De saxofoon werd door de Belg Adolphe Sax ontwikkeld om een brug te slaan tussen de strijkers, hout- en koperblazers in het symfonisch orkest. Het is een instrument dat qua klankkleur en eigenschappen perfect kan mengen met de andere instrumenten uit het orkest. Met dit idee in het achterhoofd richtte Jeroen midden 2018 dit nieuwe ensemble op met bevriende muzikanten.

Met deze unieke bezetting wil het Núna Ensemble nieuwe grenzen aftasten. Ze streven ernaar origineel repertoire voor deze bezetting te brengen en werken daarnaast samen met jonge, Belgische componisten om nieuw repertoire te schrijven. Dit bijzondere project werd reeds uitgenodigd om te spelen op het 18e Wereldsaxofooncongres te Zagreb in juli 2019. Voor hun eerste programma: “Crossing Borders” gingen ze op zoek naar frisse crossovers tussen klassiek, jazz en volksmuziek. Ontdek de saxofoon en strijkkwartet zoals je ze nog nooit eerder hebt gehoord. Ontdek de saxofoon en strijkkwartet zoals je ze nog nooit eerder hebt gehoord.

Muzikanten:

VioolReinout Pauwels & Siewald Degraeve

AltvioolXavier Timmermans

CelloClémence Clarysse

SaxofoonsJeroen Vanbever

SPIRO QUARTET

 

Spiro Quartet is een Belgisch-Spaans saxofoonkwartet dat werd opgericht in 2018 toen de leden samen studeerden aan de LUCA School of Arts (Leuven, België).

De vier muzikanten ademen muziek. Bovendien verbinden ze zich graag met hun publiek door een gedeelde passie voor kamermuziek. Aangezien ’Spiro’ Latijn is voor ‘ademen’, ‘leven’ of ‘geïnspireerd worden’, sluit het dus perfect aan bij hun idealen.

De kracht van Spiro Quartet ligt in hun open-minded benadering van muziek en kunst. Ze vinden het belangrijk om enerzijds origineel repertoire voor saxofoonkwartet uit te voeren. Anderzijds gaan ze op zoek naar nieuwe samenwerkingen met kunstenaars over de grenzen van kunstvormen en componisten heen om zo het repertoire voor het saxofoonkwartet te vernieuwen. Daarnaast maken ze eigen arrangementen van een grote verscheidenheid aan muziekgenres.

In 2019 gaf Spiro Quartet hun meest prestigieuze concert tot nu toe. Ze werden toen uitgenodigd in het Paleis der Academiën in Brussel om te spelen voor de inhuldiging van Hare Majesteit Koningin Mathilde van België als beschermend erelid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

Muzikanten:

SopraansaxRaúl Cicuéndez Zarco

AltsaxAlexandra Catalá Martín

TenorsaxCédric Delvaux

BaritonsaxJeroen Vanbever

VIBRANT

 

VIBRANT is het eerste soloproject van Jeroen Vanbever.

Met zijn baritonsax en loops creëert hij bezwerende, muzikale verhalen die, in combinatie met de visuals van de Belgische kunstenaar Sammy Slabbinck, zorgen voor een unieke totaalervaring.

Naast gecomponeerde werken maakt Jeroen ook plaats voor improvisaties waarin hij zijn persoonlijkheid uitdrukt. Bereid je voor op een uniek muzikaal verhaal voor jong en oud met visuals, saxofoon en elektronica.

 

CIRCLING SAXES

 

De CIRCLING saxes is een gerenommeerd Belgisch saxofoonkwartet. Naast het klassieke en het hedendaagse repertoire brengen zij ook nummers uit het lichtere genre.

Als Belgisch saxofoonkwartet maken de composities van Belgische componisten als Piet Swerts, André Waignein en Kurt Bikkembergs een belangrijk onderdeel van hun repertoire uit.

Alle leden van het kwartet verlenen regelmatig hun medewerking aan projecten en concerten van o.a. Prometheus, Brussels Philharmonic, Symfonieorkest Vlaanderen, de Vlaamse Opera en het Symfonieorkest van de Munt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.