Over Jeroen Vanbever

Belgisch saxofonist

Mijn verhaal

Jeroen Vanbever (° 1990) is een jonge, gedreven, Belgische saxofonist die zich even goed voelt op een klassiek podium als in een jazzclub. Na het behalen van zijn Master Klassieke Saxofoon (summa cum laude) aan LUCA school of Arts te Leuven, volgde Jeroen op regelmatige basis lessen jazzsaxofoon bij Frank Vaganée en Bart Defoort.

Als freelance saxofonist wordt Jeroen gevraagd om met “het Nationaal Orkest van België”, “Symfonieorkest Vlaanderen” en “Brussels Philharmonic Orchestra” mee te spelen. Met deze laatste trad hij onder meer op op het festival Musiq’3 en nam hij deel aan een tournee door Duitsland.

Door de vele reizen, ontmoetingen en masterclasses kwam Jeroen in contact met verschillende muzikale visies. Zo speelde hij freejazz met Trio Journal Intime, trad hij op met Symfonische orkesten en improviseerde hij zowel in folk, jazz en klassieke settings.

In zijn eigen projecten zoekt Jeroen graag naar verrassende samensmeltingen tussen klassiek, pop/rock, jazz en folkmuziek. Zo werkte hij samen met componist Jeroen D’hoe en pianist Bart Van Caenegem aan een cross-over project voor het 17e Wereldsaxofooncongres te Straatsburg. Met zijn Jeroen Vanbever Ensemble, stelt hij een uniek kwintet met saxofoon en strijkkwartet voor. En solo creëert hij inspirerende, muzikale verhalen met zijn saxofoon, loopstation en visuals.

Jeroen weet binnen elke setting zijn muzikale verhaal te vertellen, met sterke melodieën en diepe emoties als speerpunt. Dit maakt van hem een unieke saxofonist.

Naast zijn praktijk als professioneel musicus is Jeroen een gepassioneerde pedagoog en deelt hij zijn kennis en ervaring als saxofonist met jong en oud.

Jeroen speelt op Yanagisawa saxofoons en is International Yanagisawa Artist.

Opnames

A Tribute To Sax

VIBRANT

Yanagisawa Demo Recordings

{
Toutes Mes Félicitations, Monsieur Jeroen Vanbever pour votre interprétatie du Concerto de mon Père, Henri Tomasi!

Claude Tomasi

Belangrijkste premières

5 mei 2014: Europese première van Piet Swerts’ Hat City Sonata voor Altsaxofoon en Piano in de Concertzaal van LUCA School of Arts te Leuven, in samenwerking met pianist Filip Martens. (www.filipmartens.be)

11 juli 2015: Wereldpremière van Jeroen D’hoe’s Ella’s Blues voor Tenorsaxofoon en Piano op het 17e Wereldsaxofoon Congres te Straatsburg, Frankrijk, in samenwerking met pianist Bart Van Caenegem.

Totaal aantal premières

12 juli 2018: Wereldpremière van Jeroen’s eigen compositie voor baritonsaxofoon, loopstation en visuals op het 18e Wereldsaxofoon Congres te Zagreb, Kroatië.

13 juli 2018: Wereldpremière van Andreas Moulins’ One More Time voor tenorsaxofoon en strijkkwartet, in samenwerking met Zerkalo Quartet.

{
Jeroen Vanbever, die de première van mijn compositie “Ella’s Blues” speelde, is een geweldige, toegewijde performer met een natuurlijke en open-minded benadering van klassiek, jazz en crossover. Zijn veelzijdigheid als muzikant is ongetwijfeld zijn grootste sterkte.

– Jeroen D’hoe